Zdrowie i medycyna

Witamina C – cała prawda o jej suplementacji

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Witamina C – cała prawda o jej suplementacji

Witamina C jest bardzo ważnym elementem codziennej diety. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej, zwłaszcza jeśli zamierzasz ją suplementować.

Jakie są właściwości witaminy C?

Ta witamina poprawia proces gojenia się ran, a także przyswajanie żelaza. Dodatkowo jest wymagana do syntezy kolagenu, który istnieje w chrząstkach i w skórze. Zapewnia prawidłowy stan tkanki łącznej. Właśnie dlatego witamina C jest tak ważna w diecie,  zwłaszcza sportowców. Działa jak aktywator wielu enzymów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, witamina ta zwalcza bakterie odpowiadające za próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła. 

Należy pamiętać, że witamina C jest silnym antyoksydantem zwalczającym bardzo szkodliwe wolne rodniki. Ma działanie przeciwnowotworowe – wywiera wpływ na komórki rakowe, które dzięki niej się zmniejszają. Dodatkowo bierze udział w syntezie kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • bolesność stawów i ich obrzęk,
  • bardzo powolne gojenie się ran,
  • nieprawidłowe zrastanie się kości po urazie – złamaniu,
  • zmniejszenie odporności na drobnoustroje, w tym bakterie i wirusy,
  • szkorbut – choroba wywołana przez nieprawidłowy poziom witaminy C w organizmie, objawiająca się suchością skóry oraz krwawieniem dziąseł i wypadaniem zębów,
  • pękanie naczyń krwionośnych.

Gdzie można znaleźć witaminę C?

Ta witamina występuje m.in. w jabłkach, ale również w aceroli, dzikiej róży, cytrusach, kiwi, truskawkach, pomidorach, jarmużu, papai, papryce, brokułach i brukselce. Należy pamiętać jednak, że witamina C szybko ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, zadbaj koniecznie o dostarczanie owoców i warzyw w surowej formie.

Fot. steve pb/Pixabay

Czy jest sens suplementować witaminę C i jak to robić?

W okresie przejściowym między zimą a wiosną mamy obniżoną odporność i narażeni jesteśmy na liczne choroby. Wiele produktów spożywczych, w tym warzywa i owoce zawierają witaminę C, jednak zimowa dieta niestety nie jest bogata w takie składniki odżywcze i potrawy, jak soki ze świeżych owoców czy surówki. Co ważne, kwas askorbinowy obecny w wielu warzywach jest niszczony przez światło. Jego apteczny odpowiednik ma taką samą budowę chemiczną, co witamina C zawarta w roślinach, jednak syntetycznie uzyskany kwas L-askorbinowy ma nieco mniejsze działanie, w porównaniu do jego wersji „naturalnej”. Dzieje się tak, ponieważ współwystępuje on z roślinnymi bioflawonoidami, mającymi pozytywny wpływ na nasz organizm.

Optymalna dla człowieka dawka witaminy C zależy od wieku, płci i wagi, a także stanu zdrowia. Osoby o słabszej odporności lub prowadzące stresujący tryb życia powinny przyjmować jej nieco więcej. Dawkę tej substancji należy obliczyć w ten sposób, by na jeden kilogram masy ciała było wyznaczone 2 mg witaminy C. Takie wyliczenia dotyczą dziennej dawki suplementowanej przez nas witaminy. Przykładowo mężczyzna ważący 80 kg powinien dziennie przyjmować 160 mg witaminy C. Trzeba pamiętać, że kwas askorbinowy stosowany w dawce 200 mg wchłania się prawie całkowicie do naszego organizmu.

Czy przedawkowanie witaminy C jest możliwe?

Nadmiar kwasu askorbinowego jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Przedawkowanie tej witaminy jest możliwe, zważywszy na to, że w trakcie przeziębienia lub grypy zażywamy dość sporo suplementów zawierających witaminę C. Aby uchronić się przed jej przedawkowaniem, należy sprawdzać skład wszystkich zażywanych przez nas suplementów. Przy diecie bogatej w cytrusy, świeże warzywa i owoce łatwo jest przedawkować witaminę C,  ponieważ przyjmujemy ją zarówno w roślinach, jak i suplementach diety.

Dawka powyżej 2000 mg na dobę może dać takie niepożądane objawy, jak:

  • biegunka,
  • nudności,
  • ból żołądka,
  • wzdęcia,
  • wymioty. 

Przy nagłej zmianie dawki suplementowanej przez nas witaminy C może nastąpić gwałtowny spadek odporności. Aby zapewnić sobie optymalną ilość witaminy C, wystarczy:

  • wypić około 180 ml soku z dzikiej róży;
  • zjeść 100 g natki pietruszki;
  • spożyć około 100 g świeżej papryki. 

Kwas askorbinowy nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz osób, które miały lub mają kamienie nerkowe, ponieważ może on zwiększać prawdopodobieństwo ich wystąpienia i pogorszenie stanu zdrowia.

Witamina C jest polecana z kolei osobom zmagającym się z anemią, ponieważ ułatwia wchłanianie żelaza.

Fot. Richard John/Pixabay

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*