Witamina C jest bardzo ważnym elementem codziennej diety. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej, zwłaszcza jeśli zamierzasz ją suplementować.
Ta witamina poprawia proces gojenia się ran, a także przyswajanie żelaza. Dodatkowo jest wymagana do syntezy kolagenu, który istnieje w chrząstkach i w skórze. Zapewnia prawidłowy stan tkanki łącznej. Właśnie dlatego witamina C jest tak ważna w diecie, zwłaszcza sportowców. Działa jak aktywator wielu enzymów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, witamina ta zwalcza bakterie odpowiadające za próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła.
Należy pamiętać, że witamina C jest silnym antyoksydantem zwalczającym bardzo szkodliwe wolne rodniki. Ma działanie przeciwnowotworowe – wywiera wpływ na komórki rakowe, które dzięki niej się zmniejszają. Dodatkowo bierze udział w syntezie kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników.
Objawy niedoboru witaminy C:
Ta witamina występuje m.in. w jabłkach, ale również w aceroli, dzikiej róży, cytrusach, kiwi, truskawkach, pomidorach, jarmużu, papai, papryce, brokułach i brukselce. Należy pamiętać jednak, że witamina C szybko ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, zadbaj koniecznie o dostarczanie owoców i warzyw w surowej formie.
W okresie przejściowym między zimą a wiosną mamy obniżoną odporność i narażeni jesteśmy na liczne choroby. Wiele produktów spożywczych, w tym warzywa i owoce zawierają witaminę C, jednak zimowa dieta niestety nie jest bogata w takie składniki odżywcze i potrawy, jak soki ze świeżych owoców czy surówki. Co ważne, kwas askorbinowy obecny w wielu warzywach jest niszczony przez światło. Jego apteczny odpowiednik ma taką samą budowę chemiczną, co witamina C zawarta w roślinach, jednak syntetycznie uzyskany kwas L-askorbinowy ma nieco mniejsze działanie, w porównaniu do jego wersji „naturalnej”. Dzieje się tak, ponieważ współwystępuje on z roślinnymi bioflawonoidami, mającymi pozytywny wpływ na nasz organizm.
Optymalna dla człowieka dawka witaminy C zależy od wieku, płci i wagi, a także stanu zdrowia. Osoby o słabszej odporności lub prowadzące stresujący tryb życia powinny przyjmować jej nieco więcej. Dawkę tej substancji należy obliczyć w ten sposób, by na jeden kilogram masy ciała było wyznaczone 2 mg witaminy C. Takie wyliczenia dotyczą dziennej dawki suplementowanej przez nas witaminy. Przykładowo mężczyzna ważący 80 kg powinien dziennie przyjmować 160 mg witaminy C. Trzeba pamiętać, że kwas askorbinowy stosowany w dawce 200 mg wchłania się prawie całkowicie do naszego organizmu.
Nadmiar kwasu askorbinowego jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Przedawkowanie tej witaminy jest możliwe, zważywszy na to, że w trakcie przeziębienia lub grypy zażywamy dość sporo suplementów zawierających witaminę C. Aby uchronić się przed jej przedawkowaniem, należy sprawdzać skład wszystkich zażywanych przez nas suplementów. Przy diecie bogatej w cytrusy, świeże warzywa i owoce łatwo jest przedawkować witaminę C, ponieważ przyjmujemy ją zarówno w roślinach, jak i suplementach diety.
Dawka powyżej 2000 mg na dobę może dać takie niepożądane objawy, jak:
Przy nagłej zmianie dawki suplementowanej przez nas witaminy C może nastąpić gwałtowny spadek odporności. Aby zapewnić sobie optymalną ilość witaminy C, wystarczy:
Kwas askorbinowy nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz osób, które miały lub mają kamienie nerkowe, ponieważ może on zwiększać prawdopodobieństwo ich wystąpienia i pogorszenie stanu zdrowia.
Witamina C jest polecana z kolei osobom zmagającym się z anemią, ponieważ ułatwia wchłanianie żelaza.
Fot. Richard John/Pixabay