Probiotyki zyskują coraz więcej zwolenników. I nie ma się temu co dziwić: nieustannie słyszymy o ich zaletach. Trzeba jednak wiedzieć, kiedy i jak je stosować, by rzeczywiście wywarły korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Probiotyki to mikroorganizmy bytujące w przewodzie pokarmowym. Określane mianem „dobrych bakterii”, probiotyki nadzorują produkcję komórek odpornościowych, które krążą po całym organizmie, docierając aż do układu oddechowego. Probiotyki hamują wzrost wielu bakterii chorobotwórczych, zapobiegając infekcjom wirusowym. Pomagają też w trawieniu niektórych pokarmów i biorą udział w produkcji poszczególnych witamin.
Do probiotyków zaliczane są żywe kultury bakterii oraz drożdży, które dzielą się na szczepy. I tu istotna informacja: tylko niektóre z nich będą pomocne podczas leczenia konkretnej dolegliwości. Mitem jest, że wszystkie probiotyki działają tak samo. Ich działanie jest bardzo ukierunkowane: jeden i ten sam szczep może wyleczyć biegunkę u małego dziecka, a przy tym nie zadziałać w przypadku biegunki podróżnych.
Probiotyki są obecne w wielu fermentowanych produktach: jogurtach, kefirze, serach, kiszonych warzywach, tempehu, natto, drożdżach piwnych. Wiele obecnych na rynku marek oferuje też produkty wzbogacone w probiotyki. Najczęściej jednak sięgamy po nie w postaci preparatów farmaceutycznych, gdy zaistnieje ryzyko uszkodzenia ekosystemu jelita. I właśnie wtedy należy się zainteresować, który szczep za co odpowiada, aby dopasować probiotyk do konkretnego przypadku.
Probiotyki na florę bakteryjną jelit są wskazane przy następujących chorobach i dolegliwościach: biegunkach pochodzenia wirusowego i bakteryjnego, zespole jelita drażliwego i jako uzupełnienie antybiotykoterapii.
W przypadku ostrej biegunki u dzieci i niemowląt najkorzystniejszy wpływ na jelita wykazują szczepy laktobakterii: Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus reuteri. Probiotyki dla dzieci mają za zadanie zmniejszyć intensywność i czas trwania biegunek. Lactobacillus rhamnosus GG sprawdzi się też u dorosłych, u których wystąpiła biegunka podróżnych.
Przy zespole jelita drażliwego warto zaopatrzyć się w preparat zawierający probiotyczne szczepy bakterii mlekowych Bifidobacterium infantis i Lactobacillus plantarum, a także szczep drożdży Saccharomyces boulardii.
W czasie antybiotykoterapii i kilka dni po jej zakończeniu warto stosować probiotyki zawierające szczep Saccharomyces boulardii. Antybiotyki wyjaławiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dlatego tak istotne jest podawanie probiotyków dorosłym i dzieciom w przypadku ich zażywania.
Przeczytaj też o faktach i mitach dotyczących picia wody!
O ile probiotyki dla dzieci mają zastosowanie głównie w przypadku biegunek i antybiotykoterapii, o tyle probiotyki dla dorosłych pomagają też złagodzić problemy żołądkowe (Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG) i przyśpieszają trawienie. Niektóre szczepy pomagają zapobiec nawrotom szczególnie niebezpiecznych biegunek poantybiotykowych, inne znów łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego.
Probiotyki mogą się też okazać pomocne w czasie ciąży. Profilaktyczne stosowanie probiotyku Lactobacillus rhamnosus GG w ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u przyszłych niemowląt. Zaobserwowano, że wśród dzieci urodzonych przez kobiety przyjmujące probiotyk na dwa tygodnie przed rozwiązaniem prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych jest dwukrotnie mniejsze.
Zdjęcie główne: Kindel Media/pexels.com