Artykuł sponsorowany
Przemysł to nie tylko produkcja towarów, lecz także ich odpowiednie pakowanie, by nie uległy zniszczeniu w transporcie lub podczas przechowywania. Do tego niezbędne są specjalne opakowania i pudełka, które zapewniają produktom optymalne warunki. Nie zawsze wystarczy zwykły karton czy folia, by towary były prawidłowo zabezpieczone. Oto rodzaje opakowań, które najczęściej wykorzystuje się w przemyśle.
Przemysł spożywczy rządzi się swoimi prawami i obowiązują go bardzo specyficzne regulacje, które nie zawsze dotyczą innych dziedzin produkcji. Do pakowania żywności wykorzystuje się wyłącznie materiały przeznaczone do kontaktu z jedzeniem, takie, które nie wchodzą w reakcję z substancjami spożywczymi oraz nie reagują z różnymi odczynami pH.
Do pakowania żywności zazwyczaj stosuje się tani plastik, szkło lub aluminiowe puszki. Jeśli chodzi o produkty suche, takie jak mąka, cukier, makaron, ryż czy kasza, bardzo ważne jest zabezpieczenie ich przed wilgocią, która szybko prowadzi do zepsucia. Zamknięte w swoich indywidualnych opakowaniach, suche produkty są pakowane zbiorczo.
Pudła do pakowania suchej żywności powinny być dodatkowo zabezpieczone specjalnymi pakietami pochłaniającymi wilgoć. W ten sposób nawet długi czas przechowywania nie zaszkodzi towarom. Jeśli chodzi o mokre produkty, puszki i słoiki, są to ciężkie ładunki, dlatego bardzo ważne jest, by wybierać wysokiej jakości, wytrzymałe kartony, które nie zniszczą się pod ciężarem.
Gastronomia również musi stosować się do wytycznych dotyczących pakowania żywności. Gotowe, często gorące potrawy muszą być zabezpieczone przed utratą temperatury oraz świeżości, a przy tym pozostać bezpieczne dla zdrowia. Nadal popularne niestety styropianowe pudełka, zwane potocznie laptopami, z uwagi na swój kształt, są skuteczne w utrzymywaniu ciepła, ale niestety, badania pokazują, że oddają do żywności szkodliwe substancje.
Na szczęście odchodzi się od nich na rzecz dużo zdrowszych opakowań z papieru, pulpy trzciny cukrowej albo drewna. Są one nie tylko bezpieczniejsze dla zdrowia, lecz także dużo bardziej ekologiczne, co staje się bardzo dużym plusem w oczach większości konsumentów. Takie przyjazne dla środowiska pudełka do żywności bez problemu kupisz niedrogo w Internecie, oferuje je hurtownia opakowań jednorazowych.
Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny i musisz używać produktów jednorazowego użytku, postaraj się, by były one ekologiczne i kompostowalne.
Produktami, które potrzebują szczególnego opakowania, są środki chemiczne z zakresu chemii domowej. Żrące substancje zawarte w płynach do toalet, środkach do czyszczenia rur czy odkamieniaczach muszą być zapakowane w specjalne, wytrzymałe i trwałe opakowania. Zazwyczaj stosuje się plastikowe butelki i pudełka lub szkło, które jest odporne na rozmaitą chemię.
Produkty mocno kwasowe oraz mocno zasadowe, które mogą być problematyczne w przechowywaniu, należy zawsze dostarczać do konsumenta w sprawdzonym, atestowanym pojemniku czy opakowaniu z instrukcją, by nie przelewać ani nie przesypywać środka do innych naczyń.
Opakowania w przemyśle są niezwykla ważne, zarówno dla bezpieczeństwa towaru, jak i konsumentów. Odpowiednie zapakowanie towaru zapewnia jego jakość oraz zachowuje świeżość.
Zdj. główne: Claudio Schwarz/unsplash.com