Chociaż nadmiar soli w diecie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, to jej niewielkie ilości są niezbędne do utrzymania prawidłowej gospodarki wodnej organizmu. Ile właściwie powinno się jej spożywać? O czym pamiętać? Podpowiadamy.
Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle ważna. Nie należy zupełnie rezygnować ze spożywania soli. Bez niej mogą nam doskwierać poważne niedobory. Co za tym idzie – może dojść do problemów z gospodarką wodną organizmu.
Zaleca się, aby spożywać dziennie 5-6 g soli. Pamiętaj jednak, że znajduje się ona w wielu gotowych i przetworzonych produktach, choćby w wędlinach, gotowych sosach, chipsach, ketchupie czy orzeszkach ziemnych. Może się więc okazać, że nawet bez dodatkowego spożycia, dostarczysz organizmowi odpowiednią dawkę tej substancji.
Sól jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni. Do tego stopnia przywykliśmy do słonego smaku, że nie wyobrażamy sobie bez soli wielu potraw.
Powszechnie wiadomo, że sól jest dobrym konserwantem o właściwościach bakteriostatycznych.
Przy sporadycznym przekraczaniu zalecanej normy spożycia soli, właściwie nic złego się nie stanie. W dłuższym okresie wpływ na organizm może jednak być znaczący. Do konsekwencji zdrowotnych, na które się narażamy, należą m.in. nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, rak żołądka czy zawał serca. Niedawno okazało się, że nadużywanie soli sprzyja także pladze naszych czasów, czyli otyłości.
W sklepach dostępna jest nie tylko sól kamienna, ale też himalajska, morska, oceaniczna czy indyjska. Niemal każda z nich w 95% składa się z chlorku sodu, co powoduje, że mają bardzo podobne właściwości.
Niektóre rodzaje soli, z uwagi na swoje pochodzenie i nasycenie dodatkowymi substancjami, mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. Przykładem jest sól bocheńska, która zawiera jony wapnia, magnezu, jodu i bromu. Stosuje się ją jako wspomagający element terapii w przypadku reumatyzmu, chorób krążenia, układu oddechowego i pokarmowego.
Inne powszechnie znane sole lecznicze to:
W przypadku, gdy masz uzasadnione podejrzenie, że dzienne spożycie soli przekracza 6 g i stan taki regularnie się powtarza, powinieneś zadbać o modyfikację diety. Jak to zrobić?
Najprostszym i skutecznym sposobem jest zmiana stylu gotowania. Należy zmniejszyć ilość soli, którą dodajesz do potraw. Świetnymi zamiennikami soli są zioła – tymianek, bazylia, estragon.
Drugim sposobem, dzięki któremu ograniczysz dzienne spożycie soli, jest wyeliminowanie tych produktów i gotowych potraw, które są w nią bardzo bogate. Mowa zwłaszcza o słonych przekąskach (chipsy, orzeszki, paluszki), gotowych sosach i daniach, ale także potrawach typu fast food.
Fot. Pixabay