Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Od teraz zdrowsze gotowanie jest na wyciągnięcie ręki. To oczywiste, że smażone posiłki smakują każdemu z nas, jednak z uwagi na dużą ilość tłuszczu potrzebną do ich przyrządzenia, nie są zdrowe ani dla serca ani dla figury. Poza tym smażenie to bardzo czasochłonna czynność, która pozostawia po sobie długotrwały, nieprzyjemny zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu. Na szczęście doczekaliśmy się interesującej alternatywy pod postacią beztłuszczowych frytkownic, które są znane wszystkim miłośnikom zdrowych przekąsek jako air fryery. Sprawdźmy na czym polega fenomen tego urządzenia.
Ogrzewanie strumieniem gorącego powietrza pozwala przyrządzić frytki bez dodatku tłuszczu. Co więcej jest bardziej efektywne niż w piekarniku, gdyż do niezbędnego minimum skraca czas potrzebny dla przyrządzenia konkretnej potrawy. Urządzenie zostało wyposażone w niestandardowe tryby gotowania, które pozwalają dostosować parametry urządzenia według własnych potrzeb.
Air fryer to jedyne w swoim rodzaju wielofunkcyjne urządzenia, które można wykorzystać nie tylko do smażenia ziemniaków, ale też pieczenia i grillowania różnorakich potraw a wszystko to, bez grama oleju. Ta innowacyjna frytownica może także rozmrażać mrożonki, suszyć owoce a nawet poddawać warzywa fermentacji.
Szybka cyrkulacja ciepła zapewnia równomierne podgrzewanie potraw, tworząc chrupiącą warstwę zewnętrzną. Z uwagi na to, że urządzenie w zakresie wysokich temperatur działa na gorące powietrze zupełnie jak termoobieg w piekarniku, daje użytkownikowi znacznie więcej możliwości kulinarnych. W obudowie urządzenia znajduje się specjalny mechanizm rozprowadzający ciepło równomiernie we wszystkich kierunkach. W konsekwencji potrawy są idealnie usmażone z każdej strony, są chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku. Intuicyjna obsługa gwarantuje równomierne ogrzewanie zapewniając pyszne jedzenie, które jest o wiele mniej kaloryczne niż gdyby było przygotowane w tradycyjny sposób.
Niskie temperatury urządzenia związane są z niską prędkością obrotową silnika dwubiegowego w celu powolnego wzrostu temperatury. Szeroki zakres temperatury urządzenia pozwala na szybkie rozmrożenie a następnie przyrządzenia dań w maksymalnie krótkim czasie i z korzyścią dla zdrowia.
Należy podkreślić, że obsługa air flyera nie wymaga zastosowania oleju, co jest jego największą zaletą. Dzięki jego funkcjonalności potrawy nie są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego łatwiej nam będzie zadbać o szczupłą sylwetkę. Jeśli jednak wolimy nadać potrawom charakterystycznego smaku, możemy niewielką ilość oleju wymieszać z frytkami, jednak w żadnym wypadku nie wolno wlewać oleju bezpośrednio do wnętrza urządzenia.
Air fryer należy do bardzo intuicyjnych urządzeń, którego obsługa z pewnością nie będzie sprawić nikomu trudności. Po ustawieniu urządzenia na kuchennym blacie, należy podłączyć je do sieci. Kolejnym krokiem jest wysunięcie kosza urządzenia poprzez pociągnięcie go za uchwyt, następnie wkładamy do niego potrawę i ponownie wsuwamy kosz. Teraz nie pozostało nam nic innego jak wybranie czasu pieczenia i temperatury i naciśnięcie przycisku uruchamiającego urządzenie. Po upływie ustalonego czasu urządzenie za pomocą sygnału dźwiękowego informuje o zakończeniu procesu pieczenia. Wówczas wysuwamy kosz i wykładamy jego zawartość na talerz.
Fot.: materiał prasowy Klienta.