Człowiek

Tradycyjna kawa i herbata turecka – wspaniała kompozycja smaków i aromatów

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Tradycyjna kawa i herbata turecka – wspaniała kompozycja smaków i aromatów

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Z czego słynie Turcja? Z pewnością z pięknych plaż, wspaniałych terenów turystycznych, rękodzieła oraz pysznych słodyczy. Myśląc o tym kraju nie możemy zapomnieć o herbacie, której jest jednym z największych producentów na świecie.

Jej specjalny, tradycyjny sposób przyrządzania sprawia, że jest niezwykle aromatyczna i posiada unikalny smak. Dowiedź czym wyróżniają się herbata i kawa pite w tym kraju i poznaj ich wspaniałe właściwości. Możesz skosztować ich korzystają z oferty naszego sklepu z tureckimi produktami – Turecki Sklep.

Czym wyróżnia się herbata turecka?

W Turcji herbatę pije się na okrągło do śniadania, obiadu i do kolacji – przeciętny Turek wypija średnio nawet kilkanaście szklanek dziennie. Parzona jest zgodnie z turecką tradycją w podwójnym, specjalnie do tego celu stworzonym czajniczku zwanym Çaydanlık. Czy się jednak wyróżnia? Długi czas prażenia liści, trwający nawek kilkanaście minut sprawia, że turecka herbata posiada niespotykany gdzie indziej smak. Jest znacznie mocniejsza, posiada intensywniejszy smak i wyrazisty aromat od napoju, który zwykliśmy pić w naszym kraju. Taki sposób przygotowania sprawia, że doskonale gasi pragnienie, dlatego bardzo często spożywana jest też w upalne letnie dni. Pić można ją w kilku wariantach – na słodko (z dwiema kostkami cukru), półsłodko (z jedną kostką cukru) lub gorzką.

Nie chodzi tu jednak wyłącznie o smak, a o cały rytuał jej przyrządzania, który ma charakter także towarzyski. Herbata jest symbolem tamtejszej gościnności, zostaniemy ją poczęstowani zarówno w domu, jak i restauracji czy hotelu. Niezwykle popularnym napojem często pitym w tym kraju jest również kawa.

Tygielek do kawy – tradycyjny sposób parzenia

Do przyrządzenia tradycyjnej tureckiej kawy najlepiej wykorzystać tygielek do kawy. Jest to urządzenie wykonane najczęściej ze stali, żeliwa miedzi lub mosiądzu. Wyglądem przypominające mały dzbanuszek z długim uchwytem zwężający się ku górze i dzióbkiem ułatwiającym nalewanie napoju do filiżanek. Parzenie za jego pomocą kawy pozwala wydobyć z niej niepowtarzalny aromat i uzyskać dużą ilości gęstej pianki.

Obecnie na rynku dostępne są także elektryczne urządzenia do parzenia kawy tureckiej, niż nie zastąpi jednak tradycyjnego rytuału – towarzyszy mu niesamowity aromat, a zastawa pięknie się prezentuje. Jak dokładnie korzysta się z tygielka?

Zaczynamy od wlania do tygielka bardzo zimnej wody, a następnie wsypujemy kawę, cukier i opcjonalnie dodatki w postaci przypraw. Całość gotujemy delikatnie mieszając przez i na chwile odstawiamy z ognia. Po krótkim czasie musimy ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki. Powtarzamy tę czynność dwa razy, aby na końcu zlać kawę do filiżanek.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu, w którym znajdziesz szeroki wybór tradycyjnych tureckich wyrobów. Posiadamy w asortymencie słodycze, napoje, przyprawy, a nawet kosmetyki. Znajdziesz u nas również mnóstwo inspiracji na prezent w orientalnym stylu. Zapewniamy szybką wysyłkę, najwyższą jakość i atrakcyjne ceny. Zapraszamy – Turecki Sklep.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*