Zdrowie i medycyna

Rodzaje i metody dezynfekcji

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Rodzaje i metody dezynfekcji

Artykuł sponsorowany

Dezynfekcja jest aktualnie bardzo ważnym elementem życia każdego z nas. Czym jednak dokładnie jest i jakie są jej rodzaje? Przedstawiamy najważniejsze informacje w tym artykule.

Czym dokładnie jest dezynfekcja?

To ograniczenie ilości mikroorganizmów do tego stopnia, że zapewnione jest bezpieczeństwo dla zdrowia. Z użyciem odpowiednich środków dezynfekujących usuwa się większość drobnoustrojów chorobotwórczych, na przykład wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Mogą one znajdować się na skórze, na powierzchniach, w pomieszczeniach czy na przedmiotach, które miały z nimi kontakt. Takie preparaty najczęściej zawierają alkohol albo chlor. Podczas dezynfekcji nie zawsze da się usunąć pewne formy mikroorganizmów, na przykład jaja czy zarodniki. Znaczy to tyle, że dezynfekcja nie równa się sterylizacji.

Metody dezynfekcji

Metody i środki, które używane są w procesie dezynfekcji, zależne są od rodzaju powierzchni, która ma być dezynfekowana. Innych preparatów będziemy używać do dezynfekcji ran czy rąk, a innych do urządzeń, pomieszczeń, a także narzędzi. Można jednak wyróżnić trzy podstawowe metody stosowane w dezynfekcji: fizyczną, chemiczną oraz termiczną.

Dezynfekcja fizyczna

Odbywa się z użyciem pary wodnej o temperaturze około 100 stopni. Najczęściej używana jest do dezynfekcji sprzętu sanitarnego. Można też użyć odpowiednich promieni UV, które niszczą drobnoustroje znajdujące się na powierzchniach i w powietrzu.

Dezynfekcja chemiczna

W tym przypadku używa się odpowiednich związków chemicznych o właściwościach bakteriobójczych.  Najczęściej są to alkohole, związki metali ciężkich, utleniacze czy substancje powierzchniowo czynne, a więc mydło, szampony czy żele..

Dezynfekcja termiczna

To najczęściej zastosowanie jednej z metod chemicznych w połączeniu z oddziaływaniem wysokiej temperatury. Dezynfekcja termiczna może być przeprowadzona na przykład z użyciem gorącego powietrza.

Dezynfekcja rąk i skóry

To rodzaj dezynfekcji wykonywany najczęściej przed różnego rodzaju zabiegami, zwłaszcza, kiedy ma dojść do jakiegoś uszkodzenia skóry. Dezynfekcji rąk dokonuje się najczęściej ze względów higienicznych. W tym celu można używać zwykłego mydła, plynu albo żelu do dezynfekcji rąk albo innego środka. Taką dezynfekcję należy przeprowadzać często, zwłaszcza przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, po kontakcie z krwią, przed i po wizycie u chorej osoby czy przed każdym zabiegiem lekarskim.

Dezynfekcja chirurgiczna jest dużo bardziej wymagajaca niż zwykła dezynfekcja skóry i stosowana jest przede wszystkim przed wykonaniem konkretnego zabiegu.

Dezynfekcja ran

Żeby zdezynfekować rany i skaleczenia należy użyć specjalnego płynu dezynfekującego. Powinien on zapobiegać zakażeniu różnymi mikroorganizmami chorobotwórczymi. Najczęściej stosuje się wodę utlenioną, jodynę albo spirytus salicylowy.

Jeżeli mamy do czynienia z drobnymi skaleczeniami, jednak nie mamy żadnego z takich środków, uszkodzone miejsce wystarczy przemyć dokładnie ciepłą wodą i mydłą. Inaczej wygląda to jednak w przypadku głębszej rany, ponieważ wtedy trzeba zachować szczególną ostrożnoś – zdezynfekować jej brzegi, a potem przemyć ją wodą utlenioną, na koniec zakładając opatrunek.

Dezynfekcja w domu

Każdy z nas powinien w odpowiedni sposób dbać o wszelkie urządzenia, które są używane w celach higienicznych, a więc umywalki, deski sedesowe oraz wanny. Dezynfekować trzeba też pojemniki na szczoteczki do zębów i pojemniki na brudną odzież.

W domu dezynfekcji podlegają także przedmioty, które mają kontakt z żywnością, czyli garnki, naczynia, blaty i urządzenia kuchenne. Pamiętać też trzeba o regularnym myciu podłóg i odkurzaniu dywanów, ponieważ mogąsię w nich znajdować jaja pasożytów i mikroorganizmów.

Zdjęcie główne: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*