Zdrowie i medycyna

Yerba Mate w pracy – jakie korzyści przyniesie jej picie

Potrzebujesz ok. 7 min. aby przeczytać ten wpis
Yerba Mate w pracy – jakie korzyści przyniesie jej picie

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Yerba Mate znana jest ze swoich niesamowitych właściwości już na całym świecie. Regularne picie Yerba Mate może przynieść mnóstwo korzyści nie tylko dla zdrowia, ale także dla samopoczucia. Już coraz częściej można zauważyć, że Yerba Mate wybierana jest chętniej niż kawa. Czym właściwie jest Yerba Mate, jak powstaje susz i jakie są jego właściwości? Jakie wyróżniamy rodzaje Yerba Mate i jak prawidłowo parzyć napój? Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać więcej informacji o Yerba Mate!

Co to jest Yerba Mate?

Yerba Mate jest suszem wytwarzanym z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. Z wyglądu susz wykorzystywany do zaparzania napoju przypomina większość herbat liściastych, stąd często można spotkać się z określeniem „herbata Yerba Mate”, które jednak jest błędne. Yerba nie powinna być nazywana herbatą głównie ze względu na większą zawartość kofeiny niż w przypadku zwykłego naparu herbacianego. Ponadto susz Yerba Mate przygotowuje się w zupełnie inny sposób niż susz do parzenia herbaty.

Nazwa Yerba Mate najprawdopodobniej została wymyślona przez jezuitów i pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba (ziele) i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Ostrokrzew paragwajski, który jest podstawą do przygotowania suszu to roślina uprawiana jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay w krajach takich jak Argentyna, Brazylia i Paragwaj. Co ciekawe, ostrokrzew osiąga wysokość nawet 30 metrów wysokości, a podczas jednych zbiorów można uzyskać nawet 40 kilogramów suchych liści mate.

Yerba Mate sklep – sprawdź dostępne mieszanki suszu i wybierz idealny napój dla siebie!

Jak powstaje Yerba Mate?

Proces przygotowania prawdziwego suszu Yerba Mate jest dość czasochłonny. Najpierw liście ostrokrzewu paragwajskiego po zebraniu poddawane są dwukrotnemu suszeniu. Pierwszy etap suszenia polega na zatrzymaniu procesu fermentacji, dzięki czemu liście stale utrzymują zielony kolor. Przy drugim etapie do suszenia wykorzystuje się ogień, co ułatwia proces kruszenia i mielenia liści.

Po rozdrobnieniu suszu pakuje się go w jutowe worki i pozostawia do leżakowania na czas 6 miesięcy (choć w zależności od rodzaju suszu długość leżakowania może się różnić). Następnie susz jest ponownie mielony, a powstałe przy mieleniu pył i drobne liście pakowane są w odpowiednich proporcjach, aby zaparzony napar miał odpowiednio intensywny smak.

yerba mate w tykwie
Fot.: grafvision/elements.envato.com

Czy warto pić Yerba Mate? Właściwości Yerba Mate

Yerba Mate słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Zawarte w suszu składniki mogą wykazywać pozytywne działanie na organizm. Do najczęściej zauważalnych korzyści, jakie przynosi picie Yerba Mate, możemy zaliczyć m.in.:

  • Wspomaganie pracy mózgu – Wiele osób przyznaje, że picie Yerba Mate w pracy ułatwia skupianie się na wykonywanych działaniach. Zawarte w naparze witaminy mogą wspierać umysł podczas wymagającej pracy, a także wpływać na poprawę koncentracji. Warto wiedzieć, że picie naparu może ograniczać poczucie zmęczenia i pobudzać organizm do długotrwałej pracy.
  • Wspomaganie pracy układu nerwowego – Spożywanie Yerba Mate może mieć pozytywny wpływ na układ nerwowy. Zawarte w suszu witaminy mogą stymulować receptory nerwowe, ograniczając rozdrażnienie, obniżając ciśnienie krwi i ułatwiając rozluźnienie mięśni.
  • Wspomaganie układu odpornościowego – Picie Yerba Mate może przyczynić się do poprawy odporności. Zawarte w suszu składniki mogą pomagać w zwalczaniu różnego rodzaju stanów zapalnych, jednocześnie poprawiając krążenie krwi, co wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
  • Oczyszczanie organizmu – Susz Yerba Mate zawiera tzw. kwas chlorogenowy. Regularne spożywanie Yerba Mate może więc wykazywać działanie antyoksydacyjne, oczyszczając organizm z toksyn i wolnych rodników przyspieszających starzenie się skóry. Ponadto picie naparu może przyczynić się do zapobiegania nowotworom i cukrzycy.
  • Pomoc w odchudzaniu – Zawarta w Yerba Mate kofeina może przyspieszać przemianę materii, co z kolei może wspomóc proces odchudzania. Ponadto napar może ograniczać poczucie głodu, jednocześnie pobudzając i zachęcając organizm do aktywności fizycznej.
  • Odżywienie organizmu – Yerba Mate jest doskonałym źródłem witamin A, C, H oraz witamin z grupy B. Ponadto napar zawiera składniki mineralne takie jak potas, cynk, chrom i magnez. Zarówno witaminy, jak i składniki mineralne mogą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz utrzymanie prawidłowego metabolizmu.

Przeciwwskazania do picia Yerba Mate

Ze względu na to, że Yerba Mate zawiera kofeinę, napar nie powinien być spożywany przez dzieci. Ponadto nie powinno się łączyć picia Yerba Mate ze spożywaniem innych napojów kofeinowych. Należy także podkreślić, że Yerba Mate nie jest zalecana do spożywania kobietom w ciąży.

napar yerba mate
Fot.: lblinova/elements.envato.com

Najpopularniejsze rodzaje Yerba Mate

Na rynku można znaleźć mnóstwo marek Yerba Mate z różnych lokalizacji, w jakich produkowany jest susz. W zależności od kraju, w jakim powstaje Yerba (co również wiąże się z odmiennymi sposobami produkcji), wyodrębniono 4 podstawowe rodzaje suszu. Wyróżniamy więc:

  • Yerbę paragwajską – Cechuje się dymnym, wędzonym aromatem. Ze względu na większą zawartość pyłu wyróżnia się intensywnym smakiem i mocnym działaniem.
  • Yerbę argentyńską – Jest grubiej cięta, przez co cechuje się mniej intensywnym smakiem. Polecana dla osób rozpoczynających swoją przygodę z piciem naparów.
  • Yerbę urugwajską – Choć nie pochodzi z Urugwaju, ten rodzaj suszu zasługuje na odrębne wyróżnienie ze względu na sposób spożywania naparu w tymże kraju. Urugwajczycy piją napar z suszu składającego się z większej ilości pyłu aniżeli liści ostrokrzewu, co sprawia, że ten rodzaj naparu jest najmocniejszy.
  • Yerbę brazylijską – Ten rodzaj suszu nie leżakuje, dzięki czemu wyróżnia się trawiastym i świeżym posmakiem. Pomimo zawartości dużej ilości pyłu, yerba brazylijska jest dość delikatna i słodkawa w smaku.

Warto dodać, że do każdego rodzaju suszu można dodać składniki wpływające na smak naparu. Mogą to być suszone kwiaty i owoce, a także różnego rodzaju przyprawy korzenne. Obecnie w sklepach można znaleźć nawet kilkadziesiąt mieszanek suszu o różnych smakach.

Jak parzyć Yerba Mate? Niezbędne akcesoria

Aby przygotować napar Yerba Mate, należy przygotować susz, ulubione naczynie i… zagotowaną wodę. Podstawą odpowiedniego zaparzenia napoju jest zalanie suszu wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura wody może ograniczyć dobroczynne właściwości naparu i zmniejszyć jego działanie.

Ilość suszu zależy od własnych preferencji. Przyjmuje się jednak, że powinien on zajmować od ⅓ do ⅔ wysokości naczynia. Przed wlaniem wody warto zakryć naczynie i intensywnie nim potrząsnąć, aby pył znalazł się na górze suszu. Podczas nalewania wody należy przechylić naczynie pod kątem, a następnie umieścić w nim przedmiot umożliwiający picie naparu (słomkę, bombillę). Po około 3 minutach zaparzania suszu warto dolać nieco wody, gdyż liście ją chłoną.

Choć Yerba Mate może zostać zaparzona w dowolnym naczyniu, warto zaopatrzyć się w akcesoria specjalnie przeznaczone do picia naparu. Są to m.in. naczynia z tykwy lub drewna Palo Santo. Na rynku można znaleźć także pojemniki szklane i ceramiczne. Ponadto przydatnym akcesorium jest także bombilla, ułatwiająca picie naparu bez wciągania elementów suszu. Warto także zaopatrzyć się w termometr ułatwiający sprawdzanie temperatury wody.

Podsumowanie

Choć Yerba Mate jest najpopularniejsza w krajach Ameryki Południowej, coraz więcej osób wybiera picie naparu zamiast porannej kawy także w Polsce. Napój zawiera podobne ilości kofeiny, jednocześnie dostarczając organizmowi cenne minerały i witaminy. Regularne spożywanie Yerby może mieć pozytywny wpływ na pracę mózgu, działanie układu nerwowego i odpornościowego oraz codzienne samopoczucie. Chcąc rozpocząć picie mate, warto zacząć od yerby argentyńskiej, wyróżniającej się najdelikatniejszym smakiem.

Zdjęcie główne: grafvision/elements.envato.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*