Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Yerba Mate znana jest ze swoich niesamowitych właściwości już na całym świecie. Regularne picie Yerba Mate może przynieść mnóstwo korzyści nie tylko dla zdrowia, ale także dla samopoczucia. Już coraz częściej można zauważyć, że Yerba Mate wybierana jest chętniej niż kawa. Czym właściwie jest Yerba Mate, jak powstaje susz i jakie są jego właściwości? Jakie wyróżniamy rodzaje Yerba Mate i jak prawidłowo parzyć napój? Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać więcej informacji o Yerba Mate!
Yerba Mate jest suszem wytwarzanym z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. Z wyglądu susz wykorzystywany do zaparzania napoju przypomina większość herbat liściastych, stąd często można spotkać się z określeniem „herbata Yerba Mate”, które jednak jest błędne. Yerba nie powinna być nazywana herbatą głównie ze względu na większą zawartość kofeiny niż w przypadku zwykłego naparu herbacianego. Ponadto susz Yerba Mate przygotowuje się w zupełnie inny sposób niż susz do parzenia herbaty.
Nazwa Yerba Mate najprawdopodobniej została wymyślona przez jezuitów i pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba (ziele) i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Ostrokrzew paragwajski, który jest podstawą do przygotowania suszu to roślina uprawiana jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay w krajach takich jak Argentyna, Brazylia i Paragwaj. Co ciekawe, ostrokrzew osiąga wysokość nawet 30 metrów wysokości, a podczas jednych zbiorów można uzyskać nawet 40 kilogramów suchych liści mate.
Yerba Mate sklep – sprawdź dostępne mieszanki suszu i wybierz idealny napój dla siebie!
Proces przygotowania prawdziwego suszu Yerba Mate jest dość czasochłonny. Najpierw liście ostrokrzewu paragwajskiego po zebraniu poddawane są dwukrotnemu suszeniu. Pierwszy etap suszenia polega na zatrzymaniu procesu fermentacji, dzięki czemu liście stale utrzymują zielony kolor. Przy drugim etapie do suszenia wykorzystuje się ogień, co ułatwia proces kruszenia i mielenia liści.
Po rozdrobnieniu suszu pakuje się go w jutowe worki i pozostawia do leżakowania na czas 6 miesięcy (choć w zależności od rodzaju suszu długość leżakowania może się różnić). Następnie susz jest ponownie mielony, a powstałe przy mieleniu pył i drobne liście pakowane są w odpowiednich proporcjach, aby zaparzony napar miał odpowiednio intensywny smak.
Yerba Mate słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Zawarte w suszu składniki mogą wykazywać pozytywne działanie na organizm. Do najczęściej zauważalnych korzyści, jakie przynosi picie Yerba Mate, możemy zaliczyć m.in.:
Ze względu na to, że Yerba Mate zawiera kofeinę, napar nie powinien być spożywany przez dzieci. Ponadto nie powinno się łączyć picia Yerba Mate ze spożywaniem innych napojów kofeinowych. Należy także podkreślić, że Yerba Mate nie jest zalecana do spożywania kobietom w ciąży.
Na rynku można znaleźć mnóstwo marek Yerba Mate z różnych lokalizacji, w jakich produkowany jest susz. W zależności od kraju, w jakim powstaje Yerba (co również wiąże się z odmiennymi sposobami produkcji), wyodrębniono 4 podstawowe rodzaje suszu. Wyróżniamy więc:
Warto dodać, że do każdego rodzaju suszu można dodać składniki wpływające na smak naparu. Mogą to być suszone kwiaty i owoce, a także różnego rodzaju przyprawy korzenne. Obecnie w sklepach można znaleźć nawet kilkadziesiąt mieszanek suszu o różnych smakach.
Aby przygotować napar Yerba Mate, należy przygotować susz, ulubione naczynie i… zagotowaną wodę. Podstawą odpowiedniego zaparzenia napoju jest zalanie suszu wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura wody może ograniczyć dobroczynne właściwości naparu i zmniejszyć jego działanie.
Ilość suszu zależy od własnych preferencji. Przyjmuje się jednak, że powinien on zajmować od ⅓ do ⅔ wysokości naczynia. Przed wlaniem wody warto zakryć naczynie i intensywnie nim potrząsnąć, aby pył znalazł się na górze suszu. Podczas nalewania wody należy przechylić naczynie pod kątem, a następnie umieścić w nim przedmiot umożliwiający picie naparu (słomkę, bombillę). Po około 3 minutach zaparzania suszu warto dolać nieco wody, gdyż liście ją chłoną.
Choć Yerba Mate może zostać zaparzona w dowolnym naczyniu, warto zaopatrzyć się w akcesoria specjalnie przeznaczone do picia naparu. Są to m.in. naczynia z tykwy lub drewna Palo Santo. Na rynku można znaleźć także pojemniki szklane i ceramiczne. Ponadto przydatnym akcesorium jest także bombilla, ułatwiająca picie naparu bez wciągania elementów suszu. Warto także zaopatrzyć się w termometr ułatwiający sprawdzanie temperatury wody.
Choć Yerba Mate jest najpopularniejsza w krajach Ameryki Południowej, coraz więcej osób wybiera picie naparu zamiast porannej kawy także w Polsce. Napój zawiera podobne ilości kofeiny, jednocześnie dostarczając organizmowi cenne minerały i witaminy. Regularne spożywanie Yerby może mieć pozytywny wpływ na pracę mózgu, działanie układu nerwowego i odpornościowego oraz codzienne samopoczucie. Chcąc rozpocząć picie mate, warto zacząć od yerby argentyńskiej, wyróżniającej się najdelikatniejszym smakiem.
Zdjęcie główne: grafvision/elements.envato.com