Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Sycąca, kremowa i wypełniona zdrowymi tłuszczami – to niektóre z cech kawy kuloodpornej, zwanej również kawą maślaną. „Kawą maślaną?!” Tak. Masło i olej MCT to główne składniki tego wyjątkowego napoju, którego twórcą jest autor „Bulletproof Diet” – Dave Asprey, amerykański przedsiębiorca. Podpowiadamy dlaczego wysokokaloryczna filiżanka kawy jest dziś chętnie pijana już nie tylko wśród zwolenników diety ketogenicznej.
Kawa kuloodporna to napój składający się z parzonej kawy, niesolonego masła, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą i średniołańcuchowego trójglicerydowego oleju MCT. Ten przepis na początku był stosowany przede wszystkim przez osoby na diecie ketogenicznej, która polega na spożywaniu wyłącznie produktów o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu.
Miłośnicy keto powinni powstrzymać się od spożywania pokarmów, takich jak chleb, makaron, owoce o wysokiej zawartości cukru i warzywa skrobiowe. Nie muszą jednak rezygnować z filiżanki ulubionej kawy. To dlatego, że kawa kuloodporna ma wysoką zawartość tłuszczów i niską zawartość węglowodanów. Co więcej, uważa się, że daje dodatkowy zastrzyk energii, więc pija się ją często z samego rana lub przed treningiem. Niektóre osoby po kuloodpornej kawie obserwują również inne korzyści, obejmujące utratę wagi i poprawę funkcjonowania mózgu.
Wielu z nas jest przyzwyczajonych do picia kawy z mlekiem lub śmietanką. Jednak składniki te zawierają duże ilości węglowodanów (z laktozy w mleku), które nie pasują do diety ketogenicznej. Dlatego w kuloodpornej wersji kawy zastąpiono je masłem i olejem MCT. Produkty te nie zakłócają stanu metabolicznego, wywołanego brakiem węglowodanów, który zdaniem zwolenników keto przyspiesza utratę wagi. Wpływają również na smak (niwelują gorycz kawy) i sprzyjają poczuciu sytości. W rezultacie można przyjmować mniejsze porcje jedzenia, co pomaga w utracie wagi.
Wiele osób dopytuje o olej MCT – czym jest i dlaczego właśnie on stanowi składnik kuloodpornej kawy? Średniołańcuchowy olej trójglicerydowy (MCT) to tłuszcz występujący w żywności, takiej jak olej kokosowy. Cała tajemnica tego produktu tkwi w długości łańcuchów, zawierających atomy węgla – krótsze łańcuchy powodują, że tłuszcze są bardziej efektywnie przetwarzane w energię, a nie są przechowywane jako tkanka tłuszczowa. To właśnie sprawia, że olej MCT jest popularny wśród osób, które chcą schudnąć lub zwiększyć wydajność organizmu podczas treningu.
Istnieje wiele odmian przepisu na kuloodporną kawę, ale my opiszemy ten najbardziej popularny. Najpierw, używając świeżo zmielonych ziaren, zaparz 1 filiżankę lub kubek kawy. Następnie dodaj do niej 1 łyżkę stołową oleju MCT oraz 1 do 2 łyżek niesolonego masła. Na koniec wszystko wymieszaj w blenderze przez ok. 30 sekund, aż uzyskasz piankową konsystencję. Smacznego!
Fot.: materiał prasowy Klienta.