Nowe technologie

Nowoczesne rozwiązania stosowane w gastronomii

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Nowoczesne rozwiązania stosowane w gastronomii

Artykuł sponsorowany

Dziś możesz znaleźć mnóstwo zaawansowanych narzędzi wykorzystywanych w szkołach kulinarnych do nauki gotowania. Piekarniki konwencjonalne to jedno z nowoczesnych narzędzi technologicznych. Dzięki nim za każdym razem będziesz mógł gotować jednakowe jedzenie. Będziesz w stanie ugotować jedzenie w jednakowej temperaturze i szybciej ugotować je w niższych temperaturach i nadać im wspaniały smak.

Piekarnik konwencjonalny działa poprzez rozprowadzanie ciepła za pomocą wentylatora, co gwarantuje równomierne ogrzewanie posiłku. W porównaniu z tradycyjnymi piekarnikami, mogą one nierówno przygotowywać żywność. W porównaniu do kuchenki mikrofalowej ugotuje jedzenie w znacznie szybszym tempie. Nadaje również potrawom delikatny, rumiany kolor.

Istnieją też inne piece, np. piece piekarnicze elektryczne wersje są najbardziej ekologiczne. Mnóstwo lokali gastronomicznych ma możliwość wyposażenia się w niezwykle przydatny sprzęt.  Są to chociażby pizzerie, a przydatne rzeczy możesz znaleźć na stronie https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA-2506.html

Kiedy mówimy o gotowaniu jedzenia, zwykle wyobrażamy sobie kucharzy w ich strojach kucharskich, gotujących w staromodny sposób z ogromnymi garnkami, piecami, patelniami i innymi przyborami kuchennymi, które mają zastosowanie w kuchni. Ale teraz świat całkowicie się zmienił, a w tę zmianę wkroczyła również sztuka kulinarna.

Fot. Goinyk/Adobe Stock

Gastronomia molekularna

Istnieje wiele rodzajów gadżetów wykorzystywanych w gastronomii. Istnieją różne urządzenia, takie jak cyrkulator termiczny. Za pomocą tego sprzętu gotowane są potrawy sous-vide. Jest to technika, dzięki której mięso gotuje się w bardzo szczelnie zamkniętej plastikowej torebce w łaźni wodnej w bardzo niskiej temperaturze i przez bardzo długi czas. Do destylacji stosuje się wyparki rotacyjne.

To świetny gadżet, który w temperaturze pokojowej odparowuje wszystkie płyny z żywności poprzez zmianę ciśnienia w pojemniku. Ciągła rotacja i gorąca woda szybko odparowują, a opary uciekają do drugiego pojemnika, gdzie pozwala się im na kondensację, a ekstrakt jest w nim oczyszczany. Niejednokrotnie za pomocą tej technologii powstały niezwykłe smaki. 

Szybkie gotowanie

Często nasza nowoczesna technologia kuchenna może przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Piece mogą generować potężne płomienie, które mogą szybciej zagotować wodę, a piekarniki mogą się nagrzewać niemal natychmiast.

Zamiast konieczności powolnego krojenia różnych warzyw lub kawałków owoców, inne urządzenia, takie jak blendery lub sprzęt do przygotowywania mogą być wykorzystane po to, aby zrobić to w chwilę. Pomaga to w szybszym przygotowywaniu potraw, dając szefom kuchni elastyczność w przygotowywaniu potraw lub skoncentrowaniu się na tworzeniu bardziej kreatywnych przepisów

Przechowywanie

Lodówka jest cudem, ponieważ umożliwia konsumentom zakup żywności i utrzymanie jej przez długi czas, bez konieczności jej szybkiego spożywania lub przynajmniej do zepsucia. Zamrażarki pozwalają ludziom przechowywać łatwo psujące się produkty przez dłuższy czas, a są to między innymi mięso i owoce morza.

Indukcja

Ze względu na precyzyjną regulację cyklu,  technika indukcyjna jest odpowiednia dla delikatnych produktów, zmniejszając o około 60-80 procent zużycia w porównaniu z innymi konwencjonalnymi palnikami gazowymi.

Płyta indukcyjna przenosi w górę 96% energii elektrycznej na to samo dno naczynia, podczas gdy 50-60% energii z takiego palnika gazowego przemieszcza się poza piec bez bezpośredniego podgrzewania naczynia.

Zdjęcie główne: Gorodenkoff/Adobe Stock

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*