Nowe technologie

Jak technologia pomaga w przechowywaniu żywności?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jak technologia pomaga w przechowywaniu żywności?

Artykuł sponsorowany

W czasach, kiedy ekologia i ekologiczny tryb życia są tak ważne, wiele mówi się o szanowaniu i niemarnowaniu jedzenia. To nie tylko wyraz szacunku dla tych, którzy to jedzenie wyhodowali i przygotowali, lecz także wielka oszczędność pieniędzy, wody i zasobów Ziemi. Zobacz, jak z pomocą technologii możesz przechowywać żywność tak, żeby jak najdłużej zachowała świeżość. 

Zamrażanie żywności

No najpewniejszy i najprostszy sposób konserwacji jedzenia, a co za tym idzie, jest najbardziej popularny. Niskie temperatury ograniczają rozwój bakterii i pleśni, przez co jedzenie znacznie później się psuje. Wszyscy mrozimy żywność, jednak w zwykłej, domowej zamrażarce ten proces trwa dłużej i jest przez to mniej efektywny. By zamrozić ugotowane jedzenie w normalnej zamrażarce, trzeba je ostudzić, następnie wychłodzić w lodówce, a dopiero na koniec włożyć do zamrażarki. Zamrażarka szokowa to rewolucja, jeśli chodzi o mrożenie żywności. Schładza ona jedzenie praktycznie od razu do temperatury mrożenia, dzięki czemu nawet świeżo ugotowane jedzenie można mrozić zaraz po przygotowaniu. To szczególnie ważne, jeśli posiłek jest przygotowany z produktów, którym kończył się termin ważności. Takie składniki jak mięso czy nabiał, zyskują po obróbce termicznej jeszcze kilka chwil “drugiego życia”, jednak ważne jest, żeby jak najszybciej zabezpieczyć je wtedy przed dalszym psuciem. To właśnie zapewnia zamrażarka szokowa.

Fot. Adrea Piacquadio/Pexels

Stół z wbudowaną chłodziarką

Problemem wielu przemysłowych kuchni lub restauracji, jest brak miejsca. Ograniczona powierzchnia, na której trzeba zmieścić bardzo wiele niezbędnych elementów sprawia, że często poświęca się przestrzeń do pracy, na rzecz na przykład miejsca na chłodziarkę. W tej sytuacji fantastycznym rozwiązaniem są stoły chłodnicze, czyli połączenie chłodziarki z blatem do pracy! To urządzenie świetnie sprawdza się zwłaszcza w cukierniach i piekarniach, gdzie kluczowym jest, by utrzymać ciasta, a zwłaszcza kremy i polewy, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki takim stołom oszczędza się nie tylko miejsce, lecz także czas na chodzenie od chłodni do blatu i z powrotem. Jeśli krem na torcie jest już bardzo roztopiony, takie przenoszenie go może poskutkować nawet zniszczeniem ciasta. Mając jednak szafę chłodniczą zawsze pod ręką, można bez problemu chłodzić i wyjmować wypieki.

Przechowywanie jedzenia w odpowiedniej temperaturze 

Dobranie odpowiedniej temperatury przechowywania dla żywności to podstawa, jeśli chodzi o jej prawidłowe przechowywanie. Utrzymywanie stałej temperatury w miejscu, gdzie trzymane są potrawy jest niezwykle ważne. Zwykłe lodówki często dopuszczają wahania temperatury, zwłaszcza jeśli są otwarte przez dłuższy okres lub zostają niedomknięte. Takie zmiany są niedopuszczalne, jeśli jedzenie ma pozostać świeże. Wzrost temperatury to okazja do rozwijania się w żywności bakterii i pleśni. Zapobiec temu może szafa chłodnicza stalgast, która utrzymuje równą temperaturę chłodzenia, pozwala na przechowywanie dużych ilości jedzenia oraz posiada samodomykające się drzwi. Te cechy sprawiają, że szafy chłodnicze są bardzo skuteczne w utrzymywaniu świeżości zarówno produktów, jak i gotowych potraw. 

Przechowywanie żywności zarówno w gospodarstwie domowym, jak i w lokalach gastronomicznych, to nie tak prosta sprawa. Czasem pomimo zamrożenia jedzenie się psuje, a w lodówce produkty pokrywa pleśń. By do tego nie dopuszczać, konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków chłodzenia i mrożenia żywności. Potrzebne do tego są wysokiej jakości sprzęty, które stwarzają dla żywności idealne środowisko do jak najdłuższego utrzymania świeżości.

Fot. Polina Tankilevitch/Pexels

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*