Lubimy pić piwo w różnych okolicznościach – niektórzy wykazują się przy tym szczególnym gustem i znajomością tego trunku. Zarówno zapaleni piwosze, jak i bardziej amatorscy wielbiciele tego trunku powinni jednak wiedzieć podstawowe informacje na temat procesu jego powstawania. Spróbujmy więc odpowiedzieć na pytanie: jak powstaje piwo?
Czym właściwie jest piwo? Jest to napój alkoholowy, który uzyskuje się poprzez fermentację brzeczki piwnej. Ta ostatnia to zaś nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego (najczęściej jest to słód jęczmienny). Chmiel to tylko dodatek. Ciekawostką jest fakt, że piwo jest najstarszym i najpopularniejszym napojem alkoholowym na całym świecie. Pito je już w starożytnej Mezopotamii, chociaż istnieją podejrzenia, że napój ze sfermentowanej pszenicy pito już nawet 5000 lat p.n.e. Obecnie jest to trzeci, tuż po wodzie i herbacie, najchętniej spożywany napój na świecie. A czego używa się do produkcji piwa?
W skład piwa wchodzą cztery podstawowe składniki:
Przebiegający w kilku etapach proces warzenia piwa rozpoczynamy od śrutowania słodu. Dalsza obróbka tego najważniejszego składnika wymaga jego rozdrobnienia poprzez zmiażdżenie. Dzięki temu przyspiesza rozkład i fermentacja skrobi.
Kolejny etap, czyli zacieranie, to nic innego jak mieszanie słodu w kadzi z wodą. Oddziaływanie różnymi temperaturami prowadzi do powstawania różnego rodzaju cukrów. Właśnie na tym etapie, dzięki utrzymywaniu odpowiedniej temperatury, decyduje się czy piwo będzie wytrawne, czy też pełne i słodkawe.
Dwa kolejne etapy procesu powstawania piwa – filtrowanie i wysładzanie prowadzą do powstania brzeczki. Zacier musi znaleźć się w kadzi filtracyjnej. Na tym etapie okazuje się, jak dużą przewagę nad mieleniem ma miażdżenie słodu. To dzięki ocalonej w ten sposób łusce i filtrom odbywa się filtracja. Później dokonuje się płukanie mające na celu odzyskanie cukrów z zacieru.
Gotowanie brzeczki to właściwe warzenie piwa. Gotuje się ją przynajmniej przez godzinę. Jest to ważne między innymi dlatego, że prowadzi do dezaktywacji enzymów, sterylizuje płyn, usuwając bakterie i grzyby, wpływa na trwałość napoju i nadaje piwu goryczki. Proces chmielenia odbywa się z kolei poprzez gotowanie piwa wraz z chmielem i trwa około godziny, w zależności od rodzaju chmielu. W dalszej kolejności brzeczkę chłodzi się za pomocą miedzianej rurki.
Schłodzenie beczki do odpowiedniej temperatury umożliwia fermentację piwa. Odbywa się w czystym fermentorze wraz z dodanymi drożdżami. Konieczne jest, aby brzeczka była dobrze napowietrzona, co pozwoli na swobodną fermentację drożdży. W sposób powstanie alkohol i dwutlenek węgla.
Piwo rozlewa się do sterylnych butelek z ciemnego szkła, aby nie straciło swoich właściwości pod wpływem światła. Należy liczyć się z zachowaniem odpowiedniej ilości dwutlenku węgla w środku. Warto też posiadać kapslownicę.
Fot. Gerrie van der Walt/Unsplash