Grzyby należą do najpopularniejszych produktów roślinnych. Są szeroko dostępne, smaczne i – co najważniejsze – zdrowe. Potwierdzają to kolejne badania uczonych, którzy dawno dowiedli, że spożywanie grzybów przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
Choć grzyby w 90 proc. składają się z wody, zawierają też szereg dobroczynnych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, mikro- i makroelementy, witaminy oraz tłuszcze.
Najważniejsze z punktu widzenia leczenia chorób jest działanie przeciwzapalne grzybów. Uczeni zaobserwowali, że polisacharydy i terpeny zawarte w grzybach są w stanie zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Ponadto zauważono, że ekstrakt z grzybów można wykorzystywać w profilaktyce raka piersi i prostaty.
Zdaniem ekspertów grzyby zawierają ogromne ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Jest ich prawie tyle samo, co w pomidorach i dyni. W grzybach znajdziemy też selen, wykazujący działanie przeciwzapalne i wzmagający produkcję enzymów wątrobowych, a także witaminę D, która reguluje cykl wzrostu komórek.
Witaminy B2, B3 i B5 to ważne pierwiastki, których niedobór może wywoływać uczucie rozdrażnienia, stres i niepokój. Jeśli chcesz pozbyć się tych uciążliwych objawów, regularnie sięgaj po grzyby. Pozwoli Ci to odzyskać spokój i koncentrację.
Grzyby to doskonały środek na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Znajdziemy w nich także potas i trochę sodu – substancje normalizujące ciśnienie tętnicze. Wynika z tego, że spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca.
Witamina D jest niezwykle ważnym związkiem chemicznym, gdyż uczestniczy w wielu procesach zachodzących w ludzkim ciele. Wspomaga wchłanianie i prawidłowe wykorzystanie wapnia i fosforu, co z kolei przekłada się na zdrowe i mocne kości. Witamina D jest kluczowa w profilaktyce osteoporozy, chorób reumatycznych i miopatii.
Choć głównym źródłem witaminy D jest promieniowanie słoneczne, które wyzwala jej syntezę przez skórę, deficyt światła słonecznego można i trzeba uzupełniać. W tym celu warto sięgać po grzyby. 100 g tego produktu zaspokaja ok. 7 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę. Grzyby warto jeść na przemian z rybami morskimi, które są także istotnym źródłem witaminy D w naszej diecie. Uczeni dowiedli, że systematyczne spożywanie grzybów wyrównuje niedobory witaminy D w takim samym stopniu, co zażywanie suplementów.
W grzybach występuje jeszcze jedna substancja zasługująca na Twoją uwagę. Jest nią selen. Ten pierwiastek podnosi odporność i stymuluje samoregenerację komórek organizmu.
100 gramów grzybów może zaspokoić nawet 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Selen hamuje też wzrost bakterii i wirusów odpowiedzialnych za choroby, zwiększa ilość przeciwciał w organizmie, pomagając mu skuteczniej radzić sobie z infekcjami.
Grzyby są bardzo odżywcze, a przy tym praktycznie nie zawierają kalorii – są więc idealnym wyborem, jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę. Zawierają też sporo chityny i celulozy, a więc substancji nietrawionych przez organizm za to dających na długo uczucie sytości.
Zdjęcie główne: pexels.com/Irina Iriser