Kawa to jedna z najpopularniejszych, powszechnie dostępnych i legalnych używek. Dostarcza energii i pobudza. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Kawa związana jest z naszą kulturą. Pomimo tego, iż ten aromatyczny napar przybył do nas z Etiopii dopiero w XVI wieku, dziś każdy z nas ma jakiś rodzaj kawy w domu. Kawa towarzyszy wielu z nas każdego ranka, jest miłą pauzą w pracy, spotykamy się ze znajomymi aby ją wypić i jest początkiem wielu imprez. Bez względu na to, z jakich powodów i przy jakich okazjach ją pijemy, warto wiedzieć o niej więcej. Prezentujemy ciekawostki na temat kawy.
Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to Arabica i Robusta. Arabica charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, czasem o słodkich nutach. Robusta to kawa z charakterem, o ostrym aromacie i gorzkawym posmaku.
Jeżeli uwielbiamy kawę z gruntem, najlepiej trzymać ją w ziarnach, szczelnie zapakowaną i koniecznie w lodówce. Niewielkie partie kawy ziarnistej mielimy i przyrządzamy w ulubiony sposób. Mieloną kawę także przechowujemy w lodówce.
Statystyczny mieszkaniec starego kontynentu rocznie spożywa 160l kawy. W przeliczeniu na filiżanki wychodzi około 4 na dzień. Rekordowe spożycie kawy notują Finowie – 13 kg rocznie na osobę. W Polsce wartość ta wynosi niecałe 3,5 kg.
Wbrew pozorom kawa nie zawiera spektakularnej ilości kofeiny. Filiżanka aromatycznego espresso zawiera średnio 50–55 mg kofeiny. Dla porównania szklanka czarnej herbaty czy puszka coli zawierają po 45 mg kofeiny.
Kawa to drugi, tuż po ropie naftowej, intratny towar handlowy świata. Wartość światowego handlu kawą szacuje się na ok. 100 mld dolarów.
Jedni traktują to jak mit, drudzy jak użyteczną poradę przy wyborze perfum. Wąchanie kawy może pomóc oczyścić i zresetować receptory zapachowe w nosie. Dzięki kilku wdechom zapachu kawy możemy powrócić do poszukiwania idealnych perfum.
Ojczyzną najdroższej kawy na świecie jest południowo-wschodnia Azja. Fenomen kawy ma polegać na wydobyciu jej wyjątkowego aromatu dzięki wstępnemu przetrawieniu ziaren kawy przez łaskuna palmowego. Zwierzątko zjada ziarna kawy, a następnie je wydala. Tak przygotowana kawa jest mielona i serwowana do picia.
Kawę uprawia się na drzewach. Z jednej rośliny rocznie uzyskiwane jest ok. 0,5 kg cennych ziaren. Światowe uprawy kawy zajmują ponad 10 mln hektarów powierzchni. Drzewka uprawiane na wyżynach dają owoce o mocniejszym aromacie i smaku.
Przygotowanie kawy rozpuszczalnej jest bajecznie proste. Jedyne, o czym warto pamiętać, to, aby nie zalewać ekstraktu wrzątkiem. Idealna woda powinna mieć temperaturę ok. 85–90°C.
Parzenie mielonej kawy to zupełnie inna bajka. Włoskie cappuccino to np. 1/3 Espresso, 1/3 mleka parzonego i 1/3 pianki.
Prawdziwa kawa po turecku to drobniutko zmielona kawa połączona z cukrem. Tygielek z mieszanką zalewa się zimną wodą i kilka razy podgrzewa – nie doprowadzając do wrzenia. Bezpośrednio przed przelaniem naparu do filiżanek dodaje się do niego zimnej wody. Powoduje to automatyczne opadnięcie kawowych fusów na dno.
Znana z wielu kawiarni sztuka dekorowania kawy to latte art.
Dziś bardzo zaawansowane i wielofunkcyjne ekspresy do kawy mamy w swoich kuchniach. Wynalazek ekspresu jest bardzo młody. Pierwsze urządzenie tego typu powstało we Włoszech w 1906 roku.
Zdjęcie główne: Kaboompics .com/pexels.com