Zdrowie i medycyna

Jakie właściwości ma kawa?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jakie właściwości ma kawa?

Artykuł sponsorowany

Wokół kawy narosło wiele mitów. Obecnie wiemy na pewno, że spożywana w niewielkich ilościach może wykazywać właściwości prozdrowotne. Przeczytaj, jak kawa wpływa na organizm człowieka i jakie są zalecenia dotyczące jej picia. 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych na całym świecie. Ceniona jest przede wszystkim za stymulujące oddziaływanie na procesy myślowe oraz fakt, że wielu osobom poprawia nastrój. Obecnie uważa się, że umiarkowane spożycie kawy może być elementem racjonalnej i zrównoważonej diety.

Warto jednak zaznaczyć, że wpływ kawy na zdrowie jest zależny m.in. od uwarunkowań genetycznych, stylu życia oraz ewentualnych schorzeń. Oddziaływanie składników kawy na organizm jest uzależnione również od czynników, takich jak sposób uprawy ziaren, metoda parzenia czy częstość spożywania kawy. Należy wziąć pod uwagę także obecność dodatków do kawy – mleko, śmietanka, syropy słodzące czy cukier mogą zwiększać kaloryczność napoju i niwelować korzystne działanie kawy.

Korzyści płynące z picia kawy

Wiele osób na całym świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Obecna w kawie kofeina działa pobudzająco i wzmaga aktywność umysłową. Do tego zmniejsza także uczucie fizycznego i psychicznego zmęczenia oraz polepsza nastrój. Ponadto kawa, dzięki zawartości kofeiny, podnosi możliwości skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji. Niektórzy wskazują, że poprawia również pamięć i zdolność logicznego myślenia. 

Kofeina łagodzi także objawy związane z niewystarczającą ilością snu oraz stanowi duże wsparcie dla osób cierpiących na zmęczenie wynikające ze zmiany strefy czasowej. Najnowsze badania wskazują, że długotrwałe picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego oraz obniżać ryzyko chorób serca. Kawa wpływa również korzystnie na choroby o podłożu metabolicznym, takie jak insulinoodporność czy otyłość oraz przyspiesza przemianę materii. 

Bariści polecają pić kawy ziarniste, które są zdrowsze i lepsze w smaku niż kawy rozpuszczalne. Kawa po kwadransie od zmielenia nieodwracalnie traci ponad połowę smaku i aromatu, dlatego warto zmielić ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem.

Ze względu na walory smakowe najlepiej wybierać kawy wysokiej jakości i ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Ważne, aby dostosować profil smakowy kawy do indywidualnych preferencji. Na https://mkfresh.pl/ można znaleźć  kawy, które wyróżniają się aromatami kakao, czekolady czy nugatu.

W innych mieszankach dominują z kolei aromaty owoców leśnych i cytrusowych albo cierpkie i korzenne nuty. Jeśli szukasz kawy do biura lub Twoi domownicy są koneserami tego napoju, sprawdź kawy w ziarnach 1kg – ekonomiczne opakowanie pozwoli Wam dłużej cieszyć się smakiem ulubionej kawy, wzbogaconym nutą miodu, karmelu, owoców, czekolady czy orzechów. 

Komu nie zaleca się pić kawę?

Mimo wielu zalet kawa może zaszkodzić każdemu, jeśli jest przyjmowana w zbyt dużych ilościach. Nadmierne, długotrwałe spożycie kofeiny może prowadzić do uzależnienia i powodować szereg niekorzystnych objawów, takich jak nadmierną pobudliwość, niepokój, arytmię, bezsenność, bóle głowy czy problemy żołądkowe.

Picie kawy nie jest wskazane również osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz choroby przewodu pokarmowego. Wielu lekarzy odradza spożywanie kofeiny kobietom, które starają się zajść w ciążę lub są ciężarne, z troski o właściwy rozwój dziecka.

Zdj. główne: 🇸🇮 Janko Ferlič/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*